Det professionelle køkken og sikkerheden jf. DS/EN 16282-6

Oprettet d.

Det professionelle køkken og sikkerheden jf. DS/EN 16282-6

Effektiv ventilation og godt arbejdsmiljø i erhvervskøkkenet

Indretningen af profesionelle køkkener sker ud fra bygningsreglementet - aktuelt BR18. Selv om der er krav indeholdt til ventilationssystemer, besvarer reglementet ikke alle spørgmål omkring den praktiske anvendelse.  
 
Ejeren eller forpagteren har en naturlig interesse for at sikre et tilfredsstillende arbejdsklima, så personalet kan bruge mest tid på madlavning og betjening af gæsterne. Dertil hører også ansvar og krav fra arbejdstilsynet om at skabe sikre og hygieniske forhold i køkkenet.

Der er behov for både generel ventilation og lokal udsugnung ved de mange køkkenelementer, som afgiver både høj varme, fedt, mados og damp. En god ventilationsløsning kan mindske generne for personalet i det daglige arbejde, og den skal samtidig være nem at betjene, rengøre og vedligeholde.

De anvendte emhætter og den generelle ventilation skal dimensioneres, så de passer til behovet og giver godt arbejdsmiljø. En nærmere specification af behovet kan tage afsæt i den europæiske standard DS/EN 16282 og de danske standarder DS 447, som er under revision, og DS 428: 2019 omkring brandsikring af ventilationsanlæg.
 

Ny standard for aerosoludskillere

Den europæiske standard DS/EN 16282-6 er aktuel fra 2020 i en ny udgave, som har til formål at øge sikkerheden i erhvervskøkkener. Den omhandler såkaldte aerosoludskillere, også kaldet emhætte- og labyrintfiltre, som anvendes i emhætter eller loftet i profesionelle køkkener.

Aerosoler kan beskrives som en blanding af faste og flydende partikler i en gasart. Filtre, som er konstrueret efter standarden, fjerner aerosoler fra luftens flow og dræner dem automatisk uden at dryppe. Der er også krav til designet, som skal sikre mod slid ved vedligehold og rengøring af filtret.
 
 
Aerosoludskillere, som er klassificeret efter DS/EN 16282-6:2020, er også blevet testet for, om der kan trænge flammer igennem filtret. Hvis filtret består testen, opnår det en såkaldt F-1-klassificering som egnet til brug over termiske processer i køkkenet.
 
Filtre med F-2 klassificering opfylder konstruktionskravene i standarden men er ikke egnet til brug over termiske processer.

Gennemtestede filtre med værdi for erhvervskøkkenet

Standarden bringer en række nye og opgraderede aerosoludskillere på markedet.  
De udmærker sig ved at yde særlig beskyttelse mod brand i kraft af den gennemførte test for flammegennemtrængning. De er konstrueret og testet af autoriserede og uafhængige laboratorier i henhold til DS/EN 16282-6:2020. Materialet er rustfrit stål i høj kvalitet, som er påkrævet, hvis filtrene skal i brug over termiske processer.

En høj aerosoludskillelsesgrad minimerer tilsmudsningen i udluftningen. Dermed bliver rengøringen nemmere og faren for brand mindre. Der opstår desuden mindre lugt. Alt i alt kan dette give rigtig god værdi for arbejdsmiljøet og øge sikkerheden i de profesionelle køkkener.
 
 
Du kan læse om Simas Filters metalfiltre her.
 
Kontakt os gerne for et datablad om metalfiltre testet i forhold til DS/EV 16282-6 på mail@simas.dk.